Azjatyckie dodatki do dań

06:57

Produkty spożywcze
Gotowanie jest sztuką. Sztuką dobierania smaków, łączenia kolorów i dodatków. Nie właściwie każdy tej sztuce się testuje i odnajduje, co jest zupełnie standardowe.



Nie prawie każdy musi dysponować wyszukanym zmysłem smaku, który podczas gotowania jest niewiarygodnie wymagany. Bardzo dobrze rozwinięty zmysł smaku daje możliwość gotującemu nie tylko wycenić, czy dodał sos sojowy w adekwatnej ilości. W wielu przypadkach wyczucie smaku daje możliwość wycenić bardzo dobry jakościowo produkt, od tego, który nie do końca spełnia oczekiwania. A jak wiadomo jakość produktów, w dużym stopniu przekłada się na jakość przygotowanej potrawy.

W gotowaniu przydaje się także naturalna umiejętność do łączenia smaków. Nie właściwie każdy taką posiada. A osobom, które lubią i chcą gotować, takie zdolności bardzo się przydają, bo dzięki nim przygotowywane potrawy za każdym razem są jeszcze lepsze. W każdej chwili jest tak, że gotuje się na bazie przepisów. Wtedy wiadomo, jak traktować glony do sushi, czy jakie proporcje składników są niezbędne do przygotowania sałatki. Prawie każdy przepis można natomiast traktować dość luźno. Jeżeli ma się doświadczenie w gotowaniu i wyczucie smaku, można wyedytować przepis, dodając do potraw coś od siebie lub rezygnując z jakiegoś składnika. W ten sposób można poprawić smak dania. W ten sposób modyfikuje się wiele przepisów.

Kiedy komuś nie smakuje mleko kokosowe w puszce, zamienia się je na inny alternatywny składnik i sprawdza, czy w takiej wersji jedzenie przejdzie, czy będzie tak samo smaczne. Nie w każdej sytuacji bez wątpienia jest to możliwe. Tam, gdzie podstawę dania stanowią wodorosty, nie można ich wyeliminować, bo danie straci swój sens i jego przygotowanie może być wręcz niemożliwe. Dlatego zmian w przepisach kulinarnych dokonuje się tylko w takim zakresie, jak jest to realne. Zbyt spore zmiany mogą sprawić, że danie będzie całkiem inne. Jeśli w daniu zmieni się składniki i proporcje, może ono w pełni zmieć smak i wygląd.

Sprawdź tutaj: sos sojowy.

You Might Also Like

0 komentarze