Ziołowe herbaty z własnej hodowli

07:00

Świeże zioła w kuchni nie tylko pięknie będą wyglądać na kuchennym parapecie, ale również poprawią walory smakowe wielu dań. Warto poeksperymentować w kuchni i sprawdzić, które zioła najlepiej trafiają w gust domowników. Zioła można dodawać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych i past warzywnych.

Z powodzeniem mogą zastąpić sól, która jest bardzo szkodliwa i szczególnie w nadmiarze może się przełożyć na gorsze wyniki badań. Hodowana mięta w doniczce może być dodawana także do koktajli. Na pewno także będzie wyglądać świetnie jako ozdoba na deserach lodowych i ciastach. Ładne, świeżo zielone listki bazylii, czy mięty sprawdzają się jako elementy dekoracji. Poza tym z liści mięty pieprzowej można zaparzyć herbatę. Będzie miała znacznie delikatniejszy smak niż mięta zaparzona w torebce, al e też będzie smakować. Ogólnie rzecz biorąc zioła w doniczce, zwłaszcza miętę, należy regularnie podcinać, czyli urywać im listki i je obsługiwać. Wtedy roślina zagęści się i będzie miała nowe pędy boczne. Ważne jest także podlewanie bazylia w doniczce powinna być podlewana co drugi dzień niewielką ilością wody. Mięta zaś wymaga podlewania codziennie. Warto także pamiętać o odpowiednim stanowisku dla ziół rosnących w doniczkach. Nie powinny znajdować się na stanowisku w pełnym słońcu, ponieważ wówczas ich liście będą usychać. Ziół nie należy nawozić ani przesadzać. Będą rosły całkiem dobrze w jednej donicy przez dwa trzy sezony. Po tym czasie ziemię należy wymienić na nową a doniczkę na taką, która jest o jeden rozmiar większa.
Sprawdź również informacje na stronie: świeże zioła w kuchni.

You Might Also Like

0 komentarze